Raspeballer (Norvég burgonyagombóc)

Előkészítés

15 perc

Főzési/sütési idő

45-60 perc

Adagok

2 adag

Bonyoplultság

Egyszerű

Elkészítés

Raspeball, klubb, komle, potetball vagy bárhogy is nevezzük – egy igazi hagyományos norvég étel.
A krumpligolyókat valamilyen öntettel és pirított szalonnával fogyaszthatjuk, vagy akár karalábépürét is kínálhatunk mellé.

Hozzávalók

  • 750 g nyers burgonya, lereszelve

  • 300 g főtt burgonya

  • 1 liter húsleves alaplé kockából (vagy a főtt sonka leve)

  • 300 g árpaliszt (byggmel)

  • 2 evőkanál finomliszt

  • egy csipet só

  • egy csipet sütőpor

  • egy csipet őrölt fekete bors

  • 2 evőkanál reszelt hagyma

  • 226 g főtt sonka, kis kockákra vágva

  • 2 teáskanál só

  • 225 g olvasztott vaj


Elkészítés

Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, borsot és egy csipet sót.

Jó alaposan dolgozzuk össze a hagymát és a burgonyát, majd keverjük bele a lisztes keveréket és jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl ragadós, adhatunk hozzá még lisztet.


Formázzunk belőle 2-3 diónyi nagyságú gombócokat és a közepébe tegyünk 2-3 kocka sonkát.


Közben egy nagy fazékban forraljunk vizet, tegyünk bele a 2 teáskanál sót és a maradék sonkát.


Ha elkészültünk a gombóc gyártással, óvatosan tegyük a golyókat a forrásban lévő vízbe és főzzük 45-60 percig.


Olvasztott vajjal tálaljuk.


Fotó: Matprat