Lutefisk (lúgozott hal)

Előkészítés

10 perc

Főzési/sütési idő

30-40 perc

Adagok

4 adag

Bonyoplultság

Egyszerű

Elkészítés

Ez az az étel, amit a legtöbb magyarnak esze ágában sincs megkóstolni, kizárólag a legbátrabbak vállalják be, azonban aki szereti a kocsonyát, az érlelt sonkákat vagy simán megeszi a lehető legbüdösebb sajtokat is, annak a lutefiskkel sem lesz problémája.
A norvégok jellegzetes karácsonyi étele gyakorlatilag egy előrohasztott hal.

Hozzávalók

  • 2 kg lutefisk

  • 1 l víz

  • 10 dkg só


Elkészítés

Úgy készül, hogy a tőkehalat napokig áztatják vízben, majd nyírfahamuból készült lúggal kezelik, és végül újabb áztatás után jön a készre főzés. Amikor elkészült, nem csak a látványa és a szaga, de még az állaga is, elég borzasztó. Ettől függetlenül, rengetegen imádják, így bátraké a szerencse, talán pont nálad lesz favorit.


A feldarabolt halat tegyük forrásban lévő sós vízbe, és óvatosan főzzük puhára, de vigyázzunk, mert nagyon gyorsan képes szétfőni.


Főtt burgonyával, zöldborsópürével, sült hússal, olvasztott zsírral és mustárral szokták tálalni.


Fotó: Matprat