Kjøttkake (Húsgombóc)

Előkészítés

10 perc

Főzési/sütési idő

10 perc

Adagok

4 adag

Bonyoplultság

Átlagos

Elkészítés

A norvég konyha alapja, gyakorlatilag nincs olyan norvég család, ahol heti egyszer ne kerülne asztalra ez az étel. A darált húst ízesítik és dagasztják különféle összetevőkkel, például hagymával vagy kétszersülttel, mielőtt kisméretű golyókká nem gyúrják. Ezután serpenyőben készítik el. Barna mártással, párolt káposztával, burgonyával tálalják.

Hozzávalók

  • 453 g őrölt marhahús;

  • 90 g burgonyakeményítő;

  • 13 g univerzális liszt;

  • 9 g paprika;

  • 3-4 g gyömbér;

  • 2-3 g szerecsendió;

  • 80 ml tej vagy víz;

  • só, fekete bors.


Elkészítés

Helyezzük a száraz összetevőket közepes méretű tálba (kukoricakeményítő, liszt, paprika, só, bors, gyömbér és szerecsendió).

Öntsük bele a tejet vagy vizet és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a húst és jó alaposan gyúrjuk össze, míg egy homogén masszát nem kapunk, majd formázzunk belőle gombócokat.


Melegítsük fel a serpenyőt és adjunk hozzá egy kis olívaolajat.

2-3 percig süssük mindkét oldalát.


Barnamártással, sóban vízben főtt burgonyával, és párolt zöldségekkel (például karfiol, sárgarépa és brokkoli kombinációjával) tálaljuk.


Fotó:  Matprat