Fiskeboller (halgombóc)

Előkészítés

15 perc

Főzési/sütési idő

10 perc

Adagok

5 adag

Bonyoplultság

Átlagos

Elkészítés

A fehér szószos halgolyó egy jól ismert és kedvelt norvég klasszikus, amely soha nem megy ki a divatból. A halgolyókat bár készen is megvásárolhatjuk bármelyik boltban, házilag elkészíteni sem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk, viszont sokkal finomabb.

Hozzávalók

  • 75 dkg hal

  • 25 dkg húsos szalonna

  • 5 db főtt burgonya

  • 1 vöröshagyma

  • 5 dkg gomba

  • 3 evőkanál liszt

  • bors

  • kapor


Elkészítés

A szalonna felét megpirítjuk.


Összekeverjük a halat, a kisütött szalonnát, a gombát és a hagymát, majd kétszer átdaráljuk. Megsózzuk, megfűszerezzük, majd belekeverjük a lisztet és a nyers tojásokat.


Kis gombócokat formálunk belőle, majd forrásban lévő vízbe tesszük őket.


A maradék szalonnát apróra vágjuk, megpirítjuk.


Az elkészült halgombócokat megszórjuk a pirított szalonnával, főtt zöldborsóval, főtt krumplival, répával vagy akár apróra vágott paprikával tálaljuk.


Fotó: Meny