Fastelavnsboller (Farsangi fánk)

Előkészítés

90 perc

Főzési/sütési idő

8-10 perc

Adagok

16 db

Bonyoplultság

Átlagos

Elkészítés

A Fastelavnsboller készítése a norvég városokban anno a bőséget, a jólétet szimbolizálta, a vidéki részen azonban csak a századforduló környékén kezdett elterjedni ez a szokás.

Hozzávalók

  • 50 g friss élesztő (vagy egy csomag száraz élesztő)

  • 3 ½ dl TINE® Helmelk 3,5 % zsírtartalmú

  • 100 g TINE Meierismør (vaj)

  • 100 g cukor

  • 500 g liszt

  • ½ teáskanál kardamon

  • ½ teáskanál só

  • ½ teáskanál sütőpor


A kenéshez:

  • 1 db felvert tojás


A töltelékhez:

  • 3 dl TINE® Kremfløte (krémtejszín)

  • 2 teáskanál vaníliás cukor

  • 1 dl lekvár


Elkészítés

1.

Felolvasztjuk a vajat. Adjunk hozzá tejet és melegítük 37 ° C-ra. Morzsoljunk élesztőt egy tepsibe, öntsük bele a folyadékot és keverjük össze.



2.

Tegyük egy tálba a cukrot, lisztet, kardamont, sót és sütőport, gyúrja össze könnyű tésztává, formáljunk belőle egy nagyobb gombócot, majd kb 30 percig hagyjuk kelni.



3.

Osszuk a tésztát kb. 16 részre és formázzunk belőle kis cipókat, helyezzük őket a sütőpapíros tepsire, és letakarva hagyjuk még 30 percig kelni.



4.

A megkent bollereket kenjük be a felvert tojással és 225 fokon süssük 8-10 percig, majd helyezzük őket rácsra míg kíhűlnek.



A bollerek megtöltése:

A tejszínt és a vaníliás cukrot puha krémmé verjük. Vágjuk félbe a bollerelet, töltsük meg lekvárral és tejszínes krémmel, a tetejét pedig szórjuk meg egy kevés porcukorral.

Fotó: Meny