Lefse

Előkészítés

10 perc

Főzési/sütési idő

30-60 perc

Adagok

20 db

Bonyoplultság

Egyszerű

Elkészítés

Az amerikai palacsintákkal ellentétben a svele-t a norvégok általában délutáni kávéval fogyasztják, nem pedig reggel. Vajjal, édes sziruppal, de sajttal is kiváló.

Hozzávalók

  • 2 liter tej

  • 25 dkg vaj

  • 25 dkg zsír

  • 2 kg liszt

  • 2 evőkanál tejföl

  • 2 tojássárgája


Elkészítés

A tejet, a vajat és a zsírt forraljuk fel. Kihűlés után adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd alaposan gyúrjuk össze.


A tésztát osszuk darabokra, nyújtsuk ki vékonyra, majd egy palacsintasütőben süssük meg mindkét oldalát.


Ha megsültek, tekerjük be őket egy konyharuhába, hogy ne száradjanak ki.


Tálalás előtt kenjük meg például vajjal, fahéjas vajjal és hajtsuk össze kétszer. Hideg helyen tároljuk.


Fotó: Matprat