top of page

Intézkedések az ételpazarlás ellen


Espen Barth Eide környezetvédelmi miniszter és Sandra Borch mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter létrehozott egy olyan bizottságot, amely új intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy az ételpazarlás a felére csökkenjen 2030-ig.


- Az, hogy nem fogyasztjuk el az ételt, súlyos problémát jelent az erőforrásokra és a környezetre nézve. Az ételpazarlást jelentős mértékben csökkenteni kell – mondta Espen Barth Eide. - A kormány jelenleg is sikeresen együttműködik az élelmiszeriparral az ételpazarlás érdekében, amely 2015 óta 10%-kal csökkent. Ezzel már tettünk egy lépést a helyes irányba, de ez távolról sem elég. A továbbiakban úgy folytatjuk a közös munkát, hogy alapítunk egy bizottságot, amelynek tagjai között ott lesznek a környezetvédelmi szervezetek képviselői is.


- Ebben a munkában fontos, hogy az ágazatok közötti megállapodás tapasztalataira támaszkodjunk, annak érdekében, hogy az ételpazarlásról szóló törvény megfelelő módon kiegészítse a már meglévő intézkedéseket, és esetleges új eszközökkel járuljon hozzá a munkához – mondta Sandra Borch.

2020-ban fejenként 84,7 kg ételt dobtak ki Norvégiában.

- Örülünk, hogy a Norvég Vállalkozások Szövetségének Élelmiszerekért és Italfélékért felelős vezetője (Næringslivets Hovedorganisasjon Mat og Drikke), Petter Haas Brubakk elvállalta a bizottság vezetését, amelynek feladata olyan teljeskörű intézkedések kidolgozása, amelyek hozzájárulnak az ételpazarlás csökkentéséhez – mondta Borch.


Forrás: Regjeringen

14 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page