top of page

Intézkedések az ételpazarlás ellen

Szerző képe: Renata Orban-KerekiRenata Orban-Kereki

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Espen Barth Eide környezetvédelmi miniszter és Sandra Borch mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter létrehozott egy olyan bizottságot, amely új intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy az ételpazarlás a felére csökkenjen 2030-ig.


- Az, hogy nem fogyasztjuk el az ételt, súlyos problémát jelent az erőforrásokra és a környezetre nézve. Az ételpazarlást jelentős mértékben csökkenteni kell – mondta Espen Barth Eide. - A kormány jelenleg is sikeresen együttműködik az élelmiszeriparral az ételpazarlás érdekében, amely 2015 óta 10%-kal csökkent. Ezzel már tettünk egy lépést a helyes irányba, de ez távolról sem elég. A továbbiakban úgy folytatjuk a közös munkát, hogy alapítunk egy bizottságot, amelynek tagjai között ott lesznek a környezetvédelmi szervezetek képviselői is.


- Ebben a munkában fontos, hogy az ágazatok közötti megállapodás tapasztalataira támaszkodjunk, annak érdekében, hogy az ételpazarlásról szóló törvény megfelelő módon kiegészítse a már meglévő intézkedéseket, és esetleges új eszközökkel járuljon hozzá a munkához – mondta Sandra Borch.

2020-ban fejenként 84,7 kg ételt dobtak ki Norvégiában.

- Örülünk, hogy a Norvég Vállalkozások Szövetségének Élelmiszerekért és Italfélékért felelős vezetője (Næringslivets Hovedorganisasjon Mat og Drikke), Petter Haas Brubakk elvállalta a bizottság vezetését, amelynek feladata olyan teljeskörű intézkedések kidolgozása, amelyek hozzájárulnak az ételpazarlás csökkentéséhez – mondta Borch.


Forrás: Regjeringen

17 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

ความคิดเห็น


bottom of page