top of page

Felár az ételpazarlóknak

Kép: Per-Ivar Kvalsvik / NRK
Kép: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

Egy ázsiai all you can eat étterem, a Hon San, 365 koronáért várja a vendégeit Oslóban. A tulajdonos elégedett a vállalkozásával, csupán egy dolog zavarta: az ételpazarlás. Lee Man Hong séf, aki 37 éve vezeti az éttermét, elmondta, hogy szerinte ha az emberek egy ízletes ételt látnak, hajlamosak többet szedni belőle, mint amennyit valóban el tudnak fogyasztani. Évekig gondolkodott rajta, hogyan tudná csökkenteni az élelmiszer-hulladékot.


A megoldást végül egy ázsiai útja során találta ki: 100 korona felárat számít fel azoknak, akik nem fogyasztják el a tányérjukon maradt ételt. Erre természetesen egy jól látható felirat figyelmezteti a vendégeket, így mindenki tisztában van e szabállyal, aki betér az étterembe.


Aina Stensgård, a Norvég Fenntarthatósági Kutatóintézet munkatársa szerint ez egy nagyszerű kezdeményezés. Becsléseik szerint Norvégiában évente 451 600 tonna ehető élelmiszer megy kárba, ami fejenként 82,3 kilogramm hulladékot jelent. A kutatók úgy vélik, hogy a vendéglátóipar körülbelül 4 százalékban felelős ezért, bár ezek a becslések bizonytalanok. Ami azonban biztos, hogy a büfé jellegű éttermekben nagyobb a pazarlás, mint az átlagos vendéglátóhelyeken.


A Hon San valamivel több mint egy éve vezette be a bírságot, és a séf úgy véli, bevált a megoldás. Hozzátette, hogy azóta már alig kell ételt kidobniuk.


Pál Bettina


Forrás: NRK

 
 
 

Comments


A honlapon található információk tájékoztató jellegűek.

SZERETNÉL ELSŐKÉNT ÉRTESÜLNI ÚJDONSÁGAINKRÓL? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Köszönjük, hogy feliratkoztál!

A honlap eddigi látogatóinak a száma:

  • Magyar-Norvég Fórum
  • Magyar-Norvég Galéria

© 2022 Magyar-Norvég Fórum

bottom of page