top of page

Egy új tanulmány szerint 75%-al kellene csökkentenünk a húsfogyasztásunkat



Ha a jövőben is a bolygónkon akarunk élni, a gazdag országok étkezési szokásainak drasztikusan meg kell változniuk - vélik német kutatók, akik szerint az évi fejenkénti húsfogyasztást legfeljebb 20 kilóra kellene csökkenteni.


A Norvég Egészségügyi Igazgatóság (Helsedirektoratet) legfrissebb adatai szerint 2020-ban a norvégok fejenként csaknem 75 kg húst fogyasztottak el. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 75 %-al kellene csökkentenünk ezt a számot, ha követni akarjuk a német kutatók tanácsát. Ugyanez vonatkozik az átlagos uniós polgárra is, aki évente körülbelül 80 kiló húst fogyaszt el. Az évente nagyjából 100 kg húst fogyasztó amerikaiaknak és ausztráloknak még nagyobb mennyiséget kellene lefaragniuk.

A kutatók rámutatnak arra is, hogy a hústermeléshez számos, az éghajlatot érintő kihívás kapcsolódik. Egyrészt az állattenyésztés sok területet foglal el, ami kevesebb helyet biztosít a természetes ökoszisztémáknak, másrészt a kérődzők nagy mennyiségű metángázt termelnek, ami fokozott globális felmelegedéshez vezet.

A klímakutató hangsúlyozza, hogy sok olyan terület van, ahol a jelenlegi fogyasztás nem fenntartható, és át kell gondolni azt. Az egyik ezek közül, amin talán a legkönnyebb változtatni, az a húsfogyasztás. Reális célnak tűnik a csökkentése, hiszen már az éttermekben is egyre népszerűbbek a vegetáriánus ételek, és a következő generáció is tudatosabb már ezen a téren. Dánia már tett lépéseket ebbe az irányba. Tavaly az ország hatóságai megváltoztatták a táplálkozási irányelveket, és csak heti 350 gramm hús fogyasztását javasolják, mind a bolygó, mind az egészség érdekében. Norvégiában a Norvég Egészségügyi Igazgatóság ajánlásában évek óta heti 500 gramm hús szerepel, de figyelemmel kísérik a kutatásokat, és mérlegelik, hogy érdemes-e ezen változtatni. Azt javasolják, hogy főként növényi alapú élelmiszereket fogyasszunk, és sokkal többet együnk halból és tenger gyümölcseiből, mint húsból. A német kutatók szerint – bár népszerűtlen ötlet -, de ésszerű lenne emelni a hús árát és adóját, hiszen az előállításának magas a költsége és nagy a környezetre gyakorolt hatása. Logikus lenne, hogy ezekből a költségekből a fogyasztók is viseljék a rájuk eső részt.


Forrás: NRK

9 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Kommentare


bottom of page