
Kép: Freepik
A tökéletes lárvaüzem létrehozását 10 éves kutatómunka előzte meg Stordal településén. Harald Larsen Espeland, a Norinsect lárvaüzem ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a lisztbogár lárváiból fehérjében gazdag lárvaliszt és olaj fog készülni. Ebből később állati takarmányt gyártanak olyan állatok számára, mint a lazac, csirke és a disznó. A Norinsect 3500 négyzetméteres gyára várhatóan tavaszra készül el, ezután megkezdődhet a nagyüzemi gyártás. Espeland hozzátette, hogy a szomszédos Stranda településen lévő Grandiosa gyárból tésztadarabokat és egyéb, hulladéknak minősülő termékeket kapnak a lárvák etetéséhez. A környéken található sörgyárak is jelezték, hogy szívesen odaadják a maradék alapanyagaikat a lárváknak.
A Norinsect célja az, hogy alacsonyabb ökolábnyommal lehessen előállítani állati takarmányt. Ha a stordali projekt sikeres lesz, akkor további lárvaüzemeket nyitnak az országban. Espeland szerint a lárváknak bacon ízesítésű chips ízük van, de az igazgató szerint az emberiség még nem áll készen az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztására.
Forrás: NRK
Comments