Fotó: Kues1 on Freepik
A Központi Statisztikai Hivatal (SSB) jelentése szerint az élelmiszerárak emelkedése volt az egyik fő oka annak, hogy az elmúlt évben rendkívül magas volt az infláció (6,4 százalék). Az élelmiszerárak 13,7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, májusról júniusra pedig 2,5 százalékkal drágultak. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a gyümölcs- és zöldségárak húzzák leginkább felfelé az élelmiszerindexet. Espen Kristiansen, a hivatal munkatársa szerint a júniusi emelkedés egy része a gyenge koronának köszönhető. Az áremelkedés különösen magas a paradicsom esetében. Most 28,1 százalékkal kerül többe tavaly júniushoz képest. A friss bogyós gyümölcsök árai egy hónap alatt 34,2 százalékkal nőttek. A norvég mezőgazdasági termékek ára 1,6 százalékkal, az importált mezőgazdasági termékeké 6,5 százalékkal drágult.
Forrás: NRK
Comments